Lakberendező vagy belsőépítész 2.

A múltkori bejegyzésben inkább a lakberendező tevékenységéről volt szó, most pedig a belsőépítészről fogok írni. Mit is csinál egy belsőépítész?



A Belsőépítész amint a nevében is benne van, belső terek építészetével, tehát épített környezetünk, belső kialakításával foglalkozik. Konkrétabban?! „Minden olyan az időjárástól és külső természeti hatásoktól védett, a térből „kihasított”, falakkal, tetővel határolt térrészlet, ami átmeneti, vagy huzamos emberi tartózkodásra lett kialakítva.” J Ez lehet lakó-, vagy közületi tér. A közületi tereket funkciójuk alapján tovább oszthatjuk, mégpedig: vendéglátó ipari- (étterem, kávézó, gyorsétterem, kantin, szálloda), szórakoztatóipari- (kaszinó, diszkó, mozi, színház) egységre, továbbá lehet iroda, üzlet, bank, vagy egyéb (iskola, óvoda, posta, könyvtár, minisztérium stb.).


Mind a lakó- mind a középületek kialakításánál nagyon sok követelménynek kell megfelelni. Elsődlegesen az adott funkcióra való használhatóságot kell biztosítania. Az építészet, és egyben a belsőépítészet központi egysége az ember, ezért az emberi test- , a mozgásához szükséges helyigény, és berendezési tárgyak mérete határozza meg a terek nagyságát és formáját.
A belső tereknek különböző műszaki, tűzvédelmi és biztonsági követelményeknek kell megfelelniük, amiket szabványok és normák szabályoznak. Megfelelő világítással, hőmérséklettel, frisslevegő ellátással, akusztikával, tűz esetén menekülési útvonallal, egészségre nem káros, megfelelő műszaki tulajdonságokkal bíró, beépített anyagokkal kell rendelkezniük.
Emberéletek függhetnek a rosszul kialakított belső tértől, és ez többek között a tervező felelőssége.

A belsőépítészet mindezek mellett művészet és eszköz: befolyásolja, sőt manipulálhatja a benne lévő embereket, és azok hangulatát, teljesítőképességét, testi- és lelki egészségét; egy eszköz, ami segíthet a pihenésünk minőségében, vagy egy üzlet/étterem profit termelésében. Ezeket, az adott cél érdekében, a jó belsőépítész tudatosan használja fel.
A belsőépítész továbbá segítséget nyújthat az új lakás, üzlet, étterem vagy iroda vásárlásánál is. Segíthet átgondolni, hogy az adott tér mennyire fog megfelelni a kívánt célnak; a térrendezésben (vagy spórolásban), a beépített anyagok kiválasztásánál, költséget és időt takaríthat meg az új kialakításnál, és megóvhat minket a felesleges kiadásoktól...
Haraszti Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése