újra itthon az anatómia kiállítás - dizájner szemmel

Idén újra ellátogatott hozzánk az Emberi test című kiállítás. Én személy szerint nagyon örülök ennek, 3 évvel ezelőtt, amikor először járt Magyarországon, nem volt rá lehetőségem, hogy megnézzem.


Az előző bejegyzésemben írtam az építészet-, belsőépítészet alapegységéről, ami nem más, mint maga az ember.
  A kiállítást az orvostudomány, az emberi test anatómiája és működése iránt érdeklődő tanárok, diákok, és átlagemberek számára ajánlják.
  Én kiegészíteném, minden művészettel foglalkozó egyén számára kötelező és lenyűgöző tanulmányút. Az emberi test anatómiájának ismerete alap követelmény.
A bútortervezésnél, a dizájnnál is az. Egészen konkrétan az Ergonómia foglalkozik ezzel az ággal. Az ergonomikusan megtervezett bútorok teszik lehetővé például azt is, hogy ha napi 8-10 órán át irodai munkát végzünk, azt megfelelő hatékonysággal tudjunk ellátni. Ha nem ismerjük a testünk felépítését, nem a megfelelő pozícióban tartjuk, vagy támasztjuk alá, az egyes tevékenységek megerőltetőbbek lesznek, lefárasztanak, dekoncentráltakká, kevésbé hatékonnyá válunk, pihenésünk is csak nyűglődés lesz.
    Szebbnél szebb, dizájnosabbnál dizájnosabb bútorokkal, használati tárgyakkal találkozunk nap, mint nap, mindenfelé. Ez mind nagyon szép és jó, de ha használhatatlan, kényelmetlen, akkor csak öncélú művészeti, vagy csak szemet gyönyörködtető látványelem lesz minden tárgy.
    Rengeteg olyan ikonikus, híres, vagy kevésbé híres darabbal, bútorral találkoztam, ami ergonómiailag nem volt átgondolva, nem emberi használatra volt tervezve J, pedig nem ártott volna.   A formatervezés, dizájn, belsőépítészet és az építészet alkalmazott művészet, tehát ha az emberi test méreteit, formáját figyelembe véve kellene őket megalkotni, ellenkező esetben szoborról, díszletről, vagy látványról beszélhetünk...   Tehát mindenkinek nagyon ajánlom a kiállítást, ha másért nem, akkor a technikai fejlődésünk újabb mérföldköveként.

  Igazán érdekes és talán egyeseket sokkoló vagy taszító a kipreparált egész emberi testekből műgyantába öntött metszetsorozat vagy a szilikonnal feltöltött és mumifikált állapotban bemutatott csontok, izmok, idegek, véredények és szervek - valósághű állapotban bemutatott ízelítő, viszont emlékezetes és értékes program az érdeklődők számára. 
  A kiállítást a Váci u. 1. szám alatt lehet megtekinteni, abban az épületben, ahol régen az Értéktőzsde székelt, most luxusáruházzá alakították át. A decemberben megnyílt, műemlék alatt álló Hard Rock Café üzletházban divatboltok, a pincében szórakozóhelyek vannak,  a tetőn pedig pazar kilátású éttermet alakítottak ki. 
A kiállítás nyitva tartása: vasárnaptól csütörtökig 10-19 óráig, pénteken és szombaton 10-21 óráig. 

Érdemes megnézni! Mindenkinek jó szórakozást kívánok!
Haraszti Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése