Lakberendező vagy belsőépítész?











 Amióta a szakmában dolgozom, gyakran találkozom ezzel a kérdéssel. Gyakran összekeverik az emberek, illetve nem tudják, melyik mit csinál, van-e egyáltalán különbség.




A lakberendező általában lakótereket rendez be, kereskedelmi forgalomban kapható, kész termékekből.  A lakberendező dolgozhat önállóan, vagy alkalmazottként. Munkájával kiegészítheti az építészek, belsőépítészek tervezési tevékenységét, irányított partnere lehet lakberendezési termékek forgalmazóinak, kivitelezőknek, és beruházóknak. Saját kompetenciáját megtartva, dolgozhat kiállítás tervező- rendező cégeknél, részt vehet berendezési- és árubeszerzési feladatokban.
Magyarországon, több OKJ-s tanfolyam is rendelkezésre áll, ahol az érdeklődök a Lakberendezési tevékenységhez szükséges, középszintű szakképesítést sajátíthatják el.
A tanfolyamok hossza lehet 9, 11, vagy akár 24 hónap. A képzés módja lehet nappali (hét közben, vagy hétvégén), illetve levelező.
A belsőépítész felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ez lehet főiskolai, vagy egyetemi szintű. Magyarországon a belsőépítészeti tervezés már nincs jogosultsághoz kötve és kimondottan belsőépítész képzés már szintén nincs. Belsőépítész tevékenységet végezhetnek a tavaly először a BKF- en indított Környezetkultúra szakon, illetve már régóta működő Építészművész szakon végzett hallgatók. Az utóbbit a MOME-on, NYME AMI-n, NYME Faipari karán és a PTE-PMMK-án lehet nappali- vagy levelező formában hallgatni, és főiskolai- vagy egyetemi szinttől függően, 3- 5 év alatt teljesíteni. Aki szeretné még ettől is jobban beleásni magát a szakma rejtelmeibe, mester szakon ezt megteheti, ami további két évnyi elfoglaltságot jelent.
Az építőművészt az építészet- belsőépítészet - bútortervezés hármas egységet magába foglaló, mind művészi, mind műszaki gondolkodás jellemzi, az emberi környezet alakításában tervező- alkotó munkát végez.
Sokrétű ismeretei alapján egyedi megoldásokra törekszik, értéket termet.
Minden egyes szaknak meg van a maga sajátossága. Részletesebb leírást az egyes iskolák honlapján lehet megtalálni.

Amennyiben szeretnél lakberendező, vagy belsőépítész lenni (építőművész, vagy környezetkultúra szakon) most van itt az ideje, hogy jelentkezz a megfelelő képzésre.
Attól függően, hogy kinek mik a szándékai, milyen szinten van, és hova szeretne eljutni, - szabadidőtől és pénztárcától függően, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb megoldást, a különféle iskolák széles választékot kínálnak, lehet közöttük szemezgetni.

A főiskolákra, egyetemekre a felvételi határidő 2012. február 24.
A lakberendezési tanfolyamok is most, február végén, március elején indulnak. Van olyan, amelyikre ezen a héten lehet jelentkezni.
Hát rajta!:)
Mindenkinek sok sikert kívánok!:)

Haraszti Petra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése